Postcrossing .......... brengt de wereld bij je thuis.
........... brengt de wereld bij je thuis.
Home » Postcrossing Stamps » Dutch Stamp Design

Dutch Stamp Design

 

Dutch Postcrossing Stamps
Emission of October 14, 2011

 

The Dutch postal services, PostNL, issued a sheet with 10 postage stamps in 6 different designs.
Five stamps have the denomination "Europe 1", which stands for a franking rate of 79 eurocents; the other five stamps with denomination "Wereld 1" have a rate of 95 eurocents. These stamps are meant for use on letters and postcards up to 20 grams for Europe or for the rest of the World respectively.

Here I show the 6 designs in more detail:

 


 

The following is an extensive description in Dutch (extracted from communications of PostNL)


Postcrossing.com, een platform voor liefhebbers van kaarten wereldwijd, is in een paar jaar een enorm succes geworden.
In een periode van slechts enkele jaren zijn met behulp van postcrossing.com miljoenen fysieke kaarten verzonden door en naar mensen die zich op de site hiervoor aanmelden.
Het postzegelvel Postcrossing.com besteedt aandacht aan dit initiatief met tien postzegels voor internationale post.
De emissiedatum is 14 oktober 2011.

Het postzegelvel postcrossing.com bevat tien postzegels, waarvan vijf met de waardeaanduiding Europa 1 en vijf met de waardeaanduiding Wereld 1.
Vier van de tien postzegels komen twee keer voor, zodat er zes unieke exemplaren zijn.
Over het velletje heen zijn ruim vijftig verschillende afbeeldingen van ansichtkaarten als een collage opgenomen, ook op de velrand en over de perforaties heen.

De waardeaanduidingen op de postzegels worden omgegeven door blanco kaders met dezelfde lengte- en breedteverhouding (2:3) als de klassieke kaart.
De afbeeldingen op de minikaarten zijn een natuurgetrouwe kopie van ansichtkaarten die doorgaans in winkels, waar ook ter wereld, te koop zijn.
Onderwerpen variëren van toeristische trekpleisters (zoals de Big Ben, de Taj Mahal en de Eiffeltoren) en mensen in klederdracht tot schattige en grappige dieren (zoals een als cowboy verklede chimpansee) en bizarre vintage-foto’s (een Victoriaanse romance).

Naast elke postzegel is op de velrand het Priority-logo aangebracht. Ook staat op de velrand de slagzin van postcrossing.com vermeld, zowel in het Engels (send a postcard and receive a postcard back from a random person somewhere in the world) als in het Nederlands (stuur een ansichtkaart en ontvang er een terug van iemand ergens op de wereld).

Garech Stone is samen met zijn tweelingbroer Declan verantwoordelijk voor het ontwerp van dit postzegelvel.
De twee uit Ierland afkomstige creatieven hebben zich in Nederland gevestigd en opereren sinds 1999 gezamenlijk onder de naam The Stone Twins.

Vanaf 1 juli 2010 staat er geen euroaanduiding op de postzegels meer maar een cijfer. Op deze postzegels staat Europa 1 en Wereld 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Europa en buiten Europa.

Technische gegevens
Zegelformaat:   36 x 25 mm
Tanding:   13 : 13
Papier:   normaal met fosforopdruk
Gomming:   synthetisch
Druktechniek:   offset
Oplaag:   313.000 velletjes
Drukkerij:   Lowe-Martin Group, Canada
Soort zegels:   velletje met 10 priority postzegels met 6 verschillende afbeeldingen
Drukkleuren postzegel :   geel, magenta, cyaan en zwart


 

 

Noot over de frankeerwaarden van de hedendaagse Postzegels.

Het bovenstaande velletje "Postcrossing" kost 8,70 euro en bevat 5 postzegels met tarief "Europa-1" en 5 zegels met tarief "Wereld-1".

Dergelijke postzegels behouden hun frankeerwaarde voor een brief of kaart tot 20 gram, onafhankelijk van eventuele prijsverhogingen.

Op dit moment, Oktober 2011, bedraagt het tarief Europa-1:  0,79 Euro.

Het tarief Wereld-1 bedraagt nu:  0,95 Euro.