Postcrossing .......... brengt de wereld bij je thuis.
........... brengt de wereld bij je thuis.
Home » Noord-Amerika » Verenigde Staten

Verenigde Staten

USA: New York Hotel


Kaart ontvangen van DeftRecprof

Deze kaart is waarschijnlijk meegenomen van het Hotel New Yorker, gelegen op de hoek van 8th Avenue en 34th Street.
Een zogenaamde "reclamekaart".  De afbeelding op de kaart is niet zo interessant, maar in dit geval wil ik toch ook de achterkant laten zien:

De verzender schrijft vanuit New York in het Nederlands! Hij heeft voor mij een hele collectie postzegels geplakt, waar ik erg blij mee ben. Het bijzondere daarbij is dat de zegel rechtsboven van het type "persoonlijke postzegel" is. En men kan aannemen dat de afgebeelde persoon de afzender is. Dat maakt de kaart wel heel apart.


 

Chicago:  Water Tower


Kaart ontvangen van April

De Chicago Water Tower is een watertoren in Chicago, Verenigde Staten. Het 55,63 meter hoge bouwwerk bevindt zich op 800 N. Michigan Avenue, vlakbij de Park Tower en het John Hancock Center. De bouw van de toren begon in 1867 en eindigde in 1869.
De Chicago Water Tower is ontworpen door William W. Boyington. Achter de Neogotische gevel vindt men een standpijp van 40 meter hoog. De standpijp moest de druk stabiliseren van het opgepompte water.
De watertoren is gebouwd met kalksteenblokken uit Joliet in Illinois.  Nadat de watertoren de Grote brand van Chicago (in 1871) had overleefd, groeide het uit tot één van de belangrijkste symbolen van Chicago.
In mei 1969, toen de toren honderd jaar bestond, werd het gebouw door de American Water Works Association uitgekozen als het eerste American Water Landmark.

The Chicago Water Tower is situated at 800 N. Michigan Avenue, at the center of Magnificent Mile, and contrasts sharply with nearby modern buildings such as John Hancock Center and Water Tower Place.
Constructed in 1869 using big limestone blocks, the Chicago Water Tower, with all its small neo-gothic towers resembles more a tiny European medieval castle than a water tower. It was designed by architect William W. Boyington and houses a 40 meter standpipe which was used to equalize the pressure of the water pumped from the adjacent pumping station. The tower reaches a height of 154 ft or 47 meter and towered over all the neighboring buildings. Today it is dwarfed by the many skyscrapers surrounding the tower.
Today the tower is one of the most important historic attractions in Chicago. It houses a gallery which showcases works from local photographers and artists.

Air Mail stamp: Grand Teton National Park, Wyoming.
For an extensive description see some of the other cards on this page. 

 

USA:  Bryce Canyon - Utah


Kaart ontvangen van Angie

Bryce Canyon is een beroemd Nationaal Park in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Utah. Het unieke van deze Canyon is dat de rotsformaties niet zijn uitgesleten door een rivier maar door de schommeling van de temperatuur en regenwater; het zijn de krachten van het vriezen en dooien van water die de kalk- en zandsteen formaties eroderen. Dit proces heet "vorstverwering".
De naaldvormige rotsen worden "hoodoos" (spreek uit als hoedoes) genoemd. De rotsen zijn hier gekleurd van wit via roze naar rood en dat geeft in het licht van de zon een toverachtig beeld.
Een uitgebreide beschrijving van het Nationall Park is te vinden op
http://www.verenigdestaten.info/np/utah/brycecanyon.html


Op de adreszijde van de kaart is maar 1 postzegel geplakt. Het is een eenvoudig postzegeltje dat op deze kaart is gebruikt, met een afbeelding van de beroemde "Liberty Bell". Deze zegel heeft als frankeerwaarde "Forever", d.w.z. dat de zegel voor eeuwig kan worden gebruikt voor de frankering "USA - First Class", ook als de tarieven omhoog gaan.
Een uitgebreide toelichting op deze  "Forever stamp" is te vinden op  http://filavaria.punt.nl/index.php?r=1&id=484870 

Oregon: Mount Hood


Kaart ontvangen van Karhix

Mount Hood is de hoogste berg in de staat Oregon en staat officieel in het "Mount Hood National Forest". Hoogte is omstreeks 3426 meter. Vanaf de berg komen er 12 gletsjers. Mount Hood wordt als vulkaan beschouwd, hoewel een uitbarsting erg onwaarschijnlijk is.
De laatste (kleine) eruptie was in 1907. Het is dus een "slapende" vulkaan.
De berghellingen vormen verschillende uitstekende ski-gebieden. Ook voor wandelaars en paarden zijn speciale trajecten uitgezet.

Drie mooie (and funny) postzegels. Allereerst de ijsbeer, past goed bij de kaart, hoewel er op Mount Hood geen ijsberen voorkomen.
En dan 2 postzegels uit een serie van de Simpsons familie van 7 mei 2009: we zien Lisa en Bart. De Simpsons zijn al 20 jaar een succes op de Amerikaanse televisie.  Bart is trouwens een postzegelverzamelaar!


Florida: Big Cypress National Preserve


Kaart ontvangen van Dana

"Big Cypress National Preserve" (Nationaal natuurreservaat Big Cypress) ligt in het zuiden van Florida naast het beroemde "Everglades National Park". Het gebied is totaal 2900 vierkante kilometers groot.
In het reservaat leven nog veel mensen van de oorspronkelijke Miccosukee en Seminole stammen. Er wordt ook  nog olie gewonnen door Exxon.
Het reservaat kent een uitstekende biodiversiteit: mangroves, orchideeën, slangen, alligators, panters, beren en honderden soorten vogels. Op de kaart een moeder en kind reiger.
De kaart was gefrankeerd met de postzegel van de poolbeer, zoals op de vorige kaart (Mount Hood) hierboven beschreven.


Arizona: Grand Canyon


Kaart ontvangen van Jim

De Grand Canyon is een zeer brede en diepe kloof in het noorden van de Amerikaanse staat Arizona.
In de loop van miljoenen jaren heeft het water van de Colorado rivier deze kloof in het landschap doen ontstaan.  De Colorado erodeert ongeveer 16 cm per 1000 jaar. De canyon is ongeveer 435 kilometer lang en heeft een breedte die varieert tussen 15 en 29 kilometer.
Het gesteente dat nu bloot komt te liggen is volgens metingen ca. 2 miljard jaar oud.
De afgebeelde kaart toont: "South side of Canyon at Indian Watchtower, a unique replica of typical Indian structures".
Ik denk overigens dat de ballonnen er met photoshopping bij zijn gemaakt.

Op deze kaart 3 leuke (nog ongestempelde) postzegels. De linker kleine zegel toont een typische Amerikaanse klok, met adelaar (eagle) in top. De andere 2 zegels tonen televisiebeelden uit de beginperiode van het televisietijdperk met afbeeldingen uit de komische series "The Honeymooners" (39 afleveringen van 1951-1955) en "Burns and Allen (291 afleveringen van 1950-1958)".


 

 

North Carolina: "Land of Waterfalls"


Kaart ontvangen van Kristy

"The roaring thunder and the soft mist of the flowing water soothes the soul in the land of waterfalls.
The North Carolina waterfalls are Crabtree meadows, Cullasaja Falls, and Whitewater Falls".


De watervallen van North Carolina vormen een essentieel verschijnsel in de geografie van de staat. Het zijn er honderden. Sommige spreken van 500 stuks (grote en kleine vallen).
De meeste watervallen zijn opgenomen in nationale parken. Voor de toerist zijn er wandelroutes, observatie-posten, picnic plaatsen.
Transylvania County noemt zich "The land of Waterfalls". Dit gebied heeft dan ook de meeste regenval van de gehele USA: gemiddeld 90 inches (2,30 meter) per jaar.

De linker zegel toont de "Chippendale Stoel". Dat heeft niets met de "Chippendales" (striptease act) te maken, maar het is de naam voor een stijl in de meubelindustrie.
Thomas Chippendale was meubelmaker in Londen (UK) en hij ontwierp dit soort stoelen en ook andere meubels in de 18 eeuw. Erg populair was toen het mahoniehout.
De Russische Catherina de Grote en de Franse koning Lodewijk XVI bezaten meubilair van Chippendale.

De rechter zegel laat een stukje natuur zien van St.John, een van de eilanden van de Maagdeneilanden (Virgin Islands) onder beheer van de Verenigde Staten. Tweederde deel van St.John is een Nationaal Park.
Dit paradijselijke eiland is geheel gericht op het toerisme: strand, fietsen, restaurants, hotels (resorts, cabins) , surfen, zeilen.


Michigan:  Mackinac Island


Kaart ontvangen van Kym

Mackinac Island is een toeristisch eiland dat ligt in de Straat van Mackinac, het water dat het Michiganmeer verbindt met het Huronmeer. De gelijknamige plaat Mackinac ligt in het noordelijkste puntje van de staat Michigan.
Vooral na de Amerikaanse Burgeroorlog werd Mackinac Island een populair vakantie-oord. De meeste huizen en hotels zijn gebouwd in Victoria-stijl met grote terassen en imposante ingangen met pilaren.
Het unieke van dit eiland is ook dat er geen autoverkeer is toegestaan. Alleen paarden, fietsen en ....... de benenwagen.
Er zouden maar 500 vaste bewoners zijn op dit eiland.

De postzegel is uit een serie landschappen van 2009. Deze luchtpostzegel bevat een foto van het "Grand Teton National Park" in de Staat Wyoming. De mist op de foto hangt boven de Snake River (slangenrivier). De naam van het park is afkomstig van de Grand Teton, de 4197-meter hoge berg in het park.
De bergketen die onderdeel is van de Rocky Mountains heeft overigens zijn naam gekregen van een Franse pelsjager die de bergtoppen "tétons" noemde. (téton = tepel!).
In het park heerst een jachtverbod. De begroeiing is overdadig met bossen en steppen. Groot en klein wild leven er vrij:  bizons, wapiti's, dassen, coyotes, otters, bevers, muskusratten, elanden, zwanen, slangen, marters, eekhoorns, en zelfs de Amerikaanse zwarte beer.


 

 

 

Fort Collins: Horsetooth Rock


Kaart ontvangen van Laurie

Horsetooth Mountain is a mountain in the foothills of the Front Range west of the city of Fort Collins, Colorado, from which it is easily visible. The mountain is easily distinguishable by the large rock formation on its summit known as Horsetooth Rock.
The formation is a prominent landmark of the nearby city of Fort Collins and often used as a symbol of that city, appearing in the official city seal. The name comes from its distinctive appearance.
The rock was previously on the private property of the Soderburg family. In 1982, it was purchased by the county as an "open space" tax acquisition.
It is now a popular destination for hikers as well as mountain bikers, with trails leading to the summit.

The Airmail-stamp from 2009 depicts  "Grand Teton National Park"  in Wyoming.
Grand Teton National Park is a United States National Park located in northwestern Wyoming, U.S.
Grand Teton National Park consists of approximately 310,000 acres (130,000 ha) and includes the major peaks of the 40 miles (64 km) long Teton Range as well as most of the northern sections of the valley known as Jackson Hole.
Grand Teton National Park is named for Grand Teton which is the tallest mountain in the Teton Range. At 13,775 feet (4,199 m), Grand Teton rises abruptly more than 7,000 feet (2,100 m) above Jackson Hole and is almost 850 feet (260 m) higher than Mount Owen, the second highest summit in the range.

 


 

Boston harbor: U.S.S. Constitution ("Old Ironsides")


Kaart ontvangen van Marti

Nicknamed when cannon balls bounced off her oak planking, Old Ironsides was undefeated in 40 historic battles. The ship, built in Boston in 1797, is still a U.S. Navy ship and a living museum of Naval History.
Every year on the 4th of July, with decorative flags flying and her cannon booming, the Constitution is towed out into the harbor and turned around to permit even weathering at her permanent dock in Charlestown.

De USS Constitution is een historisch uit hout gebouwd fregat met drie masten van de United States Navy. Het schip werd in 1797 tewatergelaten, en werd door de toenmalige President van de Verenigde Staten, George Washington, genoemd naar de Grondwet van de Verenigde Staten (Engels: US Constitution).
Tegenwoordig ligt het schip afgemeerd in de haven van Boston in het stadsdeel Charlestown.

Afgebeeld is Grand Teton National Park.
See description at previous postcard (above).


 

 


USA: Yellowstone National Park


Kaart ontvangen van Dana

Established in 1872, Yellowstone National Park is America's first national park. Located in Wyoming, Montana and Idaho, it is home to a large variety of wildlife including grizzly bears, wolves, bison, and elk. Preserved within Yellowstone National Park are Old Faithful and a collection of the world's most extraordinary geysers and hot springs, and the Grand Canyon of the Yellowstone.
The card depicts the Castle Geyser. Castle Geyser is a cone geyser in the Upper Geyser Basin of Yellowstone National Park. It is noted for the particularly large geyserite sinter deposits, which form its cone. These deposits have been likened in appearance to a castle with a keep, multiple turrets and significant crenellation along the top edges.
The Castle Geyser has a 10 to 12 hour eruption cycle. The geyser erupts hot water for about 20 minutes in a vertical column that reaches a height of 90 feet (27 m) before changing to a noisy steam phase that issues for 30 to 40 minutes.

Three postage stamps have been applied on this card.
1. A permanent stamp from 2003 showing a typical (American) clock with eagle on top
2. Katharine Hepburn is the 16th star to be honored on the U.S. Postal Service's Legends of Hollywood stamp series. This one is from 2010. During her long career Katharine Hepburn won four Academy Awards, the first for her performance in "Morning Glory" in 1933.  Her other Oscar performances were in "Guess Who's Coming to Dinner," 1967; "The Lion in Winter," 1968, and "On Golden Pond," 1981.
3. The third postage stamp is also from 2010 and is actually a part of a se-tenant pair of stamps with emphasis on Negro Leagues Baseball.

The Negro Leagues Baseball stamps pay tribute to the all-black professional baseball leagues that operated from 1920 to about 1960. The rightside commemorative stamp features the league’s founder, Andrew “Rube” Foster, who is considered the “father” of Negro Leagues Baseball. In 1981, Foster was honored by the National Baseball Hall of Fame as the “foremost manager and executive” of Negro Leagues baseball.


 

 

New Hampshire: Flume covered Bridge


Kaart ontvangen van Lorraine

There is a special website devoted to this bridge at http://www.coveredbridgesite.com/nh/flume.html. This website says:
This bridge is located in Franconia Notch State Park. It carries a road over the Pemigewasset River just a short distance from the Franconia Notch Visitors Center. The bridge was built in 1858, the truss is a Paddleford. The Covered portion of the bridge is 50'-0" long and the clear span of 41'-4" between abutments. The bridge width is 20'-9", the roadway width is 11'-8". The Flume Bridge, along with the Sentinal Pine Bridge are all part of some of the natural attractions that make up the area generally known as Flume.

 

The postage stamp shows the Grand Teton National Park in Wyoming. It has been decribed already in another blog. See above.


 

Memphis: Hernando de Soto Bridge


Kaart ontvangen van Jennifer

The Hernando de Soto Bridge is a through arch bridge across the Mississippi River between West Memphis (Arkansas) and Memphis (Tennessee). The bridge is also called "New Bridge" or nicknamed  "Dolly Parton Bridge". The bridge opened on August 2, 1973. Lights were added to the bridge by private funds in 1986.
The bridge is named for 16th century Spanish explorer Hernando de Soto who explored this stretch of the Mississippi River, and died south of Memphis.

The small stamp from 2003 shows a typical "American Clock" (Eagle on top).
The larger stamps are from a series of "Sunday Funnies Comic Strips", five newspaper comic strips. Date of issue: July 16, 2010.
The second stamp features Archie Comics: eternal teen Archie Andrews sharing a soda with his two favorite girls, brunette heiress Veronica Lodge and blonde girl-next-door Betty Cooper.
The third stamp pictures the lazy self-centered cat Garfield and the dog named Odie, owned by Jon.


 

Washington:  Smithsonian National Air and Space Museum


Kaart ontvangen van Shack

The foreground of the postcard shows a small part of the National Air and Space Museum, located at Independence Avenue/6th street in Washington, DC.
This museum, completed in 1976, houses the world's most extensive aircraft and spacecraft collection.
On exhibit are a.o. the 1903 Wright Flyer, Lindbergh's "Spirit of St.Louis", the Apollo 11 Command Module and the Skylab Orbital Workshop.
In the background one can see the US Capitol Building, one of the most architecturally impressive and symbolically important buildings in the world. Begun in 1793, the Capitol has been built, burnt, rebuilt, extented and restored; today it stands as a monument to the American people and their government.

The small stamp (emission of 2011) depicts the portrait of George Washington (1732-1799), the first president of the USA and honored as the "Father of His Country"
The bigger Air Mail stamp (also issued in 2011) shows Voyageurs National Park in Minnesota. Voyageurs is a water-based park where you must leave your car and take to the water to fully experience the lakes, islands, and shorelines of the park.


 

Connecticut:  Gillette Castle


Kaart ontvangen van Julia

Deep in the green rolling hills of Central Connecticut, perched hundreds of feet above the wide Connecticut River, is Gillette Castle, one of Connecticut's more intriguing man-made treasures.
William Gillette, who was famous for portraying Sherlock Holmes for 34 years in theaters around the world, spent more than a Million dollars building his castle from 1914 to 1919.
The estate is called "Seventh Sister" after the chain of neighboring hills.

On this card we see two US postage stamps with the Liberty Bell. These stamps with denomination "Forever" were issued for the first time on April 2, 2007 at a price of 41 dollarcent. The stamp has been reprinted several times. The stamps on this postcard are from 2009.  This type of stamp will be good for mailing 1-ounce First-Class Mail anytime in the future, regardless of price changes.

The stamp on the right shows the flower of the Oregano. This stamp is from a 2011-series of 5 pieces with different herbs: flax, foxglove, lavender, sage and oregano.


 

Los Angeles: City Hall


Kaart ontvangen van Penny

Los Angeles City Hall, completed 1928, is the center of the government of the city of Los Angeles, California, and houses the mayor's office and the meeting chambers and offices of the Los Angeles City Council. It is located in the Civic Center district of downtown Los Angeles.
Due in part to seismic concerns, prior to the late 1950s the City of Los Angeles did not permit any portion of any building other than a purely decorative tower to be more than 150 feet (46 m) high. Therefore, from its completion in 1928 until 1964, the City Hall was the tallest building in Los Angeles.
In 1976 this building became a "Cultural Monument".

The three stamps on this postcard show respectively:
1. The American Kestrel ("Falco sparverius"), sometimes colloquially known as the Sparrow Hawk, is a small falcon, and the only kestrel found in the Americas.
2. The Christmas Christian-themed stamp of 2010: Angel with Lute. The design is a detail of a fresco by Melozzo da Forli (1438-1494) in The Vatican Pinacoteca in Rome.
3. The Monarch Butterfly (emission of May 17, 2010). The U.S. Postal Service has launched a new series to help in mailing odd-shaped (non-machinable) greeting cards that requires extra postage. Regular first-class postage is 44-cents, some unusually sized cards need an extra 20 cents. The design of this stamp is by nationally acclaimed  Tom Engeman of Bethany Beach (Delaware) who used images of preserved butterflies to inspire the stamp art he then created by computer.


 

Minnesota:  Lake Superior Agates


Kaart ontvangen van Kristine

The Lake Superior agate is a type of agate stained by iron and found on the shores of Lake Superior.
Its wide distribution and iron-rich bands of color reflect the gemstone's geologic history in Minnesota.  In 1969 the Lake Superior agate was designated by the Minnesota Legislature as the official state gemstone.
The Lake Superior agate is noted for its rich red, orange, and yellow coloring. This color scheme is caused by the oxidation of iron. Iron leached from rocks provided the pigment that gives the gemstone its beautiful array of color.

The stamp belongs to the Herbs series, 5 stamps emission of 2011. This one depicts Sage.
The other stamps from this series depict Oregano, Flax, Foxglove and Lavender: