Postcrossing .......... brengt de wereld bij je thuis.
........... brengt de wereld bij je thuis.
Home » Europa A-M » Italie

Italië / Italy

Pisa: Scheve toren / Leaning Tower


Kaart ontvangen van Hanna

De kaart toont de beroemde Scheve Toren van Pisa, oorspronkelijk bedoeld als klokketoren voor de ernaast gelegen kathedraal.
Door de modderige bodem waarop de toren staat is de toren gaan verzakken, zelfs al tijdens de bouw. En dat is te zien, want de toren is niet echt recht; de bouwers probeerden de verzakking te compenseren. Vooral het klokkengedeelte bovenaan staat duidelijk scheef op het onderstuk van 7 etages.

Pisa‘s famous Leaning Tower is simply the bell tower (or "Campanile") for the adjacent cathedral.
Construction on the Tower of Pisa, called “La Torre di Pisa” in Italian, began in 1173 and went on more or less for about two hundred years.
The ground beneath the tower was soft, and so even before the building was near completion it had already started to tilt. It was noticeable enough that the builders even tried to compensate for it by angling the new construction differently than the old construction – if you look at the tower from the appropriate direction you’ll see it’s not perfectly straight on one angle. The Leaning Tower has been closed to visitors at various times as engineers worked to shore up the base, fearful it would eventually topple completely.

 

Het linker postzegeltje is een bijplakzegeltje van 10 cent om het juiste tarief te kunnen samenstellen.
De grote postzegel die op 17 juli 2010 is uitgegeven herdenkt de dood van Ettore Paratore 10 jaar geleden.
Ettore Paratore (1907-2000) wordt beschouwd als een van de grootste kenners van de Latijnse literatuur.
Paratore heeft als hoogleraar lange tijd Latijnse Letterkunde onderwezen. Hij heeft diverse boeken geschreven over de werken van o.a. Vergilius, Tacitus, Dante, Petrarca, Manzoni.

Op de achtergrond van de zegel wordt verwezen naar het "Festival van Sarsina" ook wel het "Plautus Festival" genoemd, een jaarlijks terugkerend evenement met een openlucht voorstelling van 15 juli tot 15 augustus.
De shows worden georganiseerd ter ere van Plautus, de grootste toneelschrijver die leefde in Latijns Sarsina van 250 tot 184 jaar voor Christus. Niet alleen Plautus, maar ook Shakespeare, Molière  en anderen worden opgevoerd.Pietrabbondante:  Bronzen beeld


Kaart ontvangen van Roberto

In de "Commune di Pietrabbondante" (regio Molise in Italië) staat dit bronzen beeld van een krijger (Guerriero Sannita) uit de oudheid in een archeologische plek. Opgravingen behoren daar tot de oudste van Italië.

De linker postzegel moeten we bij de rubriek "Reclame op Postzegels" onderbrengen. Afgebeeld zijn koekblikken van de beroemde 120-jaar oude koekjesfabriek  van Gentilini in Rome. Delicatesse uit Rome!

Op de rechter postzegel is de Italiaanse kunstenaar Pietro Annigoni (1910-1988) afgebeeld. De postzegel is in 2010 uitgegeven op de 100e geboortedag van deze specifieke kunstenaar. Geheel tegen de "moderne stromingen" van de 20e eeuw schildert Annigoni juist in de Renaissance stijl. Dit zelfportret is daar een goed voorbeeld van.
Annigoni is vooral bekend geworden door de schilderijen die hij mocht maken van Koningin Elizabeth II, Paus Johannes XXIII, John F.Kennedy, de Shah van Perzië en vele anderen.
Ook heeft hij een fresco verzorgd in het klooster van Monte Cassino.


Bologna:  Neptunusfontein van Giambologna


Kaart ontvangen van Marco

Dartelende cherubijnen en zeemeerminnen die de Ganges, Nijl, Amazone en Donau uitbeelden, omringen het gespierde beeld van een bronzen Neptunus dat een prominente plaats op de noordwesthoek van Piazza Maggiore inneemt. De Neptunus Fontein is in 1563 gemaakt door de Vlaamse kunstenaar Giambologna (1529-1608)
's Avonds wordt de fontein sfeervol verlicht zoals op de ansichtkaart.

Op deze kaart 3 postzegels.
Het linker zegeltje is waarschijnlijk een bijplakzegel (Posteitaliane) om aan het juisgte tarief te komen.

De tweede zegel herdenkt het 100-jarig bestaan van de FIT (Federazione Italiana Tennis) in 2010. Er was overigens al eerder een federatie van tennisverenigingen in Italië. In 1894 werd in Rome de Italiaanse Lawn Tennis Federatie opgericht, maar die werd in 1898 weer ontbonden. De (definitieve) heroprichting was in 1910. De Italiaanse ploeg deed in 1920 voor het eerst mee op de Olympische Spelen van Antwerpen (dubbelspel heren) en nam in 1922 voor het eerst deel aan de Davis-cup.

De derde zegel is er één uit de serie "beroemde vrouwen" van 1998-2004. De afbeelding is afkomstig van een standbeeld in terracotta van een onbekende vrouw. Dit borstbeeld is nu aanwezig in Museo Civico Giuseppe Fiorelli in Lucera (Foggia). Het zou afkomstig zijn uit een tempel Luceria Apulia als votieve offergave uit de 3e eeuw vóór Christus. Het genoemde museum benoemt de vrouw als Afrodite / Athena.
Andere historici denken overigens dat de vrouw de godheid "Magna Graecia Proserpine" is uit de 5e eeuw voor Christus.
Kortom, er is geen duidelijkheid over de exacte identiteit van dit beeld. Het is wel mooi genoeg om op een postzegel te worden vereeuwigd.


 

 

Rome: La Pietà de Michelangelo


Kaart ontvangen van Jennifer

The Pietà (1498-1499) is a masterpiece of Renaissance sculpture by Michelangelo Buonarroti, housed in St. Peter's Basilica in Vatican City. It is the first of a number of works of the same theme by the artist. The statue was commissioned for the French cardinal Jean de Billheres, who was a representative in Rome. The statue was made for the cardinal's funeral monument, but was moved to its current location, the first chapel on the right as one enters the basilica, in the 18th century. It is the only piece Michelangelo ever signed (See History after completion).
This famous work of art depicts the body of Jesus on the lap of his mother Mary after the Crucifixion. The theme is of Northern origin, popular by that time in France but not yet in Italy. Michelangelo's interpretation of the Pietà is unique to the precedents. It is an important work as it balances the Renaissance ideals of classical beauty with naturalism. The statue is one of the most highly finished works by Michelangelo.
(text from Wikipedia)

Dit meesterwerk van Michelangelo bevindt zich in de Sint-Pieter in Rome. Het stelt het lichaam van Jesus voor op de schoot van Moeder Maria, na de kruisiging. Kijk eens naar de vouwen in het kleed van Maria. Het is haast ongelofelijk dat zoiets kan worden gebeeldhouwd. Terecht een topstuk van Michelangelo.

Geronimo Stilton is a best-selling children's book series published by Edizioni Piemme of Milan, Italy, since 2000. Scholastic Corporation has published the English version of the series since February 2004. Although the series credits its title character as the author, it was actually created by Elisabetta Dami. The books are intended for readers in the 8–12 year old age range.
Geronimo Stilton is the editor in chief of The Rodent’s Gazette, the most famous daily newspaper on Mouse Island, but his true passion is to write books, which become all bestsellers. He likes to read books, he enjoys listening to classical music, plays golf, even collects antique, 18th century cheese rinds, of all things! He adores his work and his family, but he hates to travel, because he gets airsick, seasick and carsick. Nonetheless, he often gets involved by Thea and his relatives and friends in extreme situations and adventures all around the world.

 

De hier getoonde postzegel past in het thema "Kinderboeken" dat in 2010 het onderwerp was van de gezamenlijke emissies van de landen aangesloten bij de postadministraties onder "EUROPA".
De afbeelding in dit geval is van Geronimo Stilton. Geronimo Stilton, zowel het hoofdpersonage als de schrijver van de boeken, is de uitgever van de meest gelezen krant van Muizeneiland, 'De Wakkere Muis'. Geronimo is een bange, maar zachtaardige muis, die niets liever zou willen dan een rustig leven, maar hij wordt telkens betrokken in wilde avonturenreizen met Thea, Klem en Benjamin. De boeken worden geschreven als autobiografische avonturenromans.
De boeken zijn gebaseerd op het idee van Elisabetta Dami, zij is echter niet de schrijfster van de boeken! Wie wel de schrijver/schrijfster is van de Geronimo Silton boeken is echter NIET bekend. De serie richt zich op kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar en verschijnt ondertussen in 35 talen.


 


 

Milan: Aerial View


Kaart ontvangen van Elena

Luchtfoto van Milaan met in het centrum natuurlijk de Dom van Milaan.
Milaan (Italiaans: Milano) is de tweede stad van Italië en de belangrijkste stad van Noord-Italië. De naam komt van het Latijnse Mediolanum. Dit betekent "in het midden van de vlakte" en verwijst naar het feit dat de stad midden in de Povlakte ligt.
Milaan is de hoofdstad van Lombardije, één van de meest ontwikkelde regio's van Italië. Tevens is het de hoofdstad van de provincie Milaan. De stad zelf heeft ongeveer 1,3 miljoen inwoners, maar met de omliggende stedelijke gebieden erbij gerekend komt men op vier miljoen.
De Dom van Milaan (Duomo Santa Maria Nascente) is een van de grootste rooms-katholieke kathedralen in de wereld en een meesterwerk van gotische kunst. De kerk staat aan het Domplein (Piazza del Duomo) in het hart van Milaan. De Dom is een belangrijke toeristische attractie vanwege het interieur met de vele middeleeuwse schatten en het exterieur met de tientallen torentjes en duizenden beelden.
Bijzonderheid: In deze kathedraal werd op 26 mei 1805 Napoleon Bonaparte gekroond tot Koning van Italië.

Milan (Italian: Milano) is a city in Italy and the capital of the region of Lombardy and of the province of Milan. The city was founded under the name of Medhlan by the Insubres, a Celtic people. Milan was later captured by the Romans in 222 BC, and it became very successful under the Roman Empire, being the capital city of the Western Roman Empire from 286 until 402 AD. Milan became one of the most prosperous Italian cities during the High Middle Ages.
The largest and most important example of Gothic architecture in Italy is the Milan Cathedral, built between 1386 and 1577; it hosts the world's largest collection of marble statues with the widely visible golden Madonna statue on top of the spire, nicknamed by the people of Milan as Madunina (the little Madonna), that became one of the symbols of the city.

De grote postzegel laat een fascinerend beeld zien van de Bernina Express, een treintraject door de Alpen van St.Moritz in Zwitserland naar Tirano in Italië.

The stamp depicts the famous Bernina Express, the train that will take you from Chur (long ride) or from St.Moritz (short ride) in Switzerland through the Alpes to Tirano in Italy (or the other way around).
The ride is breathtaking  withn views on mountains, glaciers, lakes and.....palm trees. The highest point of the ride is 2253 meters. The difference between the highest and the lowest point of the railway is 1.824 meters. The distance by air is only 22 kilometers. That is why you find a lot of interesting bridges along the railway like the famous circle at Brusio.
The Bernina Express has been registered as a World Heritage Location for Switserland. The UNESCO World Heritage route, with the Landwasser Viaduct and the winding tunnels between Bergün and Preda, Ospizio Bernina, Alp Grüm, Palü and the Morteratsch Glacier, the old town of Poschiavo, the Circular Viaduct at Brusio, Veltlin, Lugano.

 


 

Abruzzo:  6 castles (i Castelli)


Kaart ontvangen van Chiara

Abruzzo is a region in Italy, bordering to the east to the Adriatic Sea. It consists of 4 provinces: Chieti, L'Aquila, Pescara and Teramo.
The postcard shows 6 castles in this region:
1. Castello Aragonese di Ortona (Ch)
2. Castello di Roccascalegna (Ch)
3. Castello Ducale di Crecchio (Ch)
4. Forte Spagnolo dell'Aquila (Aq)
5. Castello di Rocca Calascio (Aq)
6. Castello di Salle (Pe)

This stamp (issued in 2011) is devoted to International Woman's Day, which is annually celebrated on March 8.
In Italy this day is called "Giornata Internazionale Della Donna"
The postage stamp depicts 3 women, from left to right with African, Asian and Caucasian characteristics.


 

Turijn: Mole Antonelliana


Postcard received from Imagma

The Mole Antonelliana is a major landmark building in Turin, Italy. It is named for the architect who built it, Alessandro Antonelli.
A mole is a building of monumental proportions.
Construction began in 1863, soon after Italian unification, and was completed in 1889, after the architect's death.
Originally conceived of as a synagogue, it now houses the Museo Nazionale del Cinema, and is the tallest museum in the world.

The left postage stamp is the traditional Christmas stamp from 2011.
The other stamp commemorates the Global Stamp Exhibition in Rome (period Octobre 25 - November 3, 1985).
This stamp, which shows some architecture in Palermo is from a block of 9 different stamps