Postcrossing .......... brengt de wereld bij je thuis.
........... brengt de wereld bij je thuis.
Home » Europa A-M » Belarus

Belarus of Wit-Rusland

 

Belarus:  Nationaal park met aurochs


Kaart ontvangen van Gleb

De AUROCHS is een oude uitgestorven diersoort, die wordt gezien als de voorouders van ons gewone vee. De verwante Europese bizon komt nog wel voor, zoals op deze kaart. Deze dieren zijn ongeveer 2 meter hoog op schofthoogte en wegen ongeveer 1000 kilogram.
Deze dieren worden onder bescherming van het Wereldnatuurfonds (WWF) in parken van Wit-Rusland (Belarus) gehouden. De bizon-achtige dieren zijn veel afgebeeld in prehistorische grottekeningen (o.a. in Lascaux in Frankrijk).

De postzegel is uitgegeven onder het thema "Kinderboeken" van de EUROPA-landen in 2010. Er waren feitelijk 2 postzegels zoals hieronder afgebeeld.


 

Mir: Kasteel van Mir


Kaart ontvangen van Anastasia

Nabij de plaats Mir in Wit-Rusland staat een bijzonder imposant kasteel, het kasteel van Mir (Castle of Mir). Het werd gebouwd vanaf de 15e eeuw, oorsprionkelijk in Gotische stijl.  In de volgende eeuwen werd het kasteel regelmatig verbouwd en uitgebreid met stukken in Romaanse, Barokke en in Renaissance bouwstijl.
Aan het einde van de 19e eeuw werd het kasteel danig gerestaureerd en opgenomen in een prachtig park.
In het jaar 2000 is het kasteel van Mir toegevoegd aan de lijst van Werelderfgoederen van UNESCO.

De postzegel is uit een serie van 3, onderwerp "honden",  uitgegeven in 2010.


 

Mir: Dubbelkaart


Kaart ontvangen van Varvara

Deze kaart bestaat uit 2 delen. Links een kapel met graf van Sviatapolk, en rechts het kasteel van Mir.

De informatie op internet voor wat betreft Sviatapolk is niet altijd duidelijk. Er was een Sviatapolk I Vladimirovich (ca.980-1019) die behoorde tot de oude heersers van Ukraina. Sviatapolk was de Prins van Turov (periode 988-1015) en de Grand-Prince van Kiev (periode 1015-1019). Het leven van deze Sviatapolk wordt door historici verschillend beschreven. Hij zou betrokken zijn bij moorden in de familie, hij zou in de gevangenis hebben gezeten en hij zou een tijd in Polen hebben gewoond.

Daarna wordt het onduidelijk. In verband met de afgebeelde kapel vind ik dat die gebouwd zou zijn in 1904 of 1905.
Het verband met het kasteel zou dan zijn:

"The Sviatapolk-Mirski family was the last owner of the Mir Castle (1891-1939). Then it became state property. Since 1987 the Mir Castle is a branch of the National Art Museum of the Republic of Belarus. In 2000 the Mir Castle was included into the UNESCO World Heritage List".

Het Mir Castle is al omschreven bij een eerdere kaart (hierboven).

Op deze kaart een hele serie interessante postzegels. Van links naar rechts:

Tulipa gesneriana (ook wel Tulp van Didier genoemd, bloeit in april/mei, is goed winterhard).
Nyctereutes procyonoides (Wasbeerhond of ook wel marterhond, roofdier leeft verwilderd in Europa)
Narcissus hybridus (de bekende paasbloem, paaslelie)
Petunia hybrida (Petunia, éénjarige plant, oorspronkelijk afkomstiguit Zuid-Amerika)
Mustela lutreola (Europese nerts, roofdier, behoort tot de bedreigde diersoorten)
Lilium hybrida (Lelie, er zijn meer dan 100 verschillende soorten, vele winterhard).


 

 

Baranovichi: Kerk van Sint Alexander Nevsky


Kaart ontvangen van Lalla

Deze Russisch Orthodoxe kerk in Baranovichi is gewijd aan Saint Alexander Nevsky (1220-1263).
Nevsky was een Russische prins en een kernfiguur uit het oude Rusland.
Hij was een uitstekend militaire leider en wist de Duitsers, de Mongolen en de Zweden buiten de deur te houden.
Er wordt dan ook van hem gezegd: "...Hij versloeg iedereen, hij is nooit verslagen...."
Nevsky ontpopte zich als prima politicus. Hij tekende vredesovereenkomsten met Noorwegen en onderhield rustgevende betrekkingen met de Mongolen. Net voor zijn dood bekeerde hij zich tot de Orthodoxe kerk. Er zijn wel 10 Russisch-Orthodoxe kerken die zijn naam dragen. Bovenstaande kaart toont er een van.

De zegel van deze kaart is uitgegeven op 24 september 2010  en  is onderdeel van een langlopende serie met wapens van steden in Wit-Rusland (Belarus).  Dit wapenschild is van de plaats Lida. De afbeeldingen, staande (gouden) leeuw en gouden sleutels, stammen al uit de 16e eeuw.
De zegel is gedrukt in offset op zogenaamd "krijtpapier" (chalk-surfaced paper).


 

Polatsk: St.Sofia Cathedral


Kaart ontvangen van Yulya

De orthodoxe St.Sofia Kathedraal in Polatsk is volgens sommigen de oudste kerk van Belarus (Wit-Rusland). Hij werd gebouwd tussen 1044 en 1066 en staat op het punt waar de rivieren Polota en West-Dvina samenvloeien.
De kathedraal is wel diverse keren vernietigd, vernieuwd en verbouwd. In 1967 volgde de laatste intensieve restauratie. Het gebouw werd toen een museum en een concert podium. Geruchten vertellen dat men het gebouw weer terug wil geven aan de Russische Orthodoxe Kerk.

The town of Polatsk is one of the most ancient towns founded by West Slavs.  The town was named in accordance with the Palata river name, on the right bank of which the first settlements appeared. From 10th to 13th centuries Polatsk was the central town of the Polatsk Principality. Favorable geographical location on trade ways ("From Varengians to Greeks") promoted the rapid economical and cultural development. At that time outstanding examples of architecture of the period St. Sofia Cathedral and Savior Transfiguration Church were constructed.
St. Sofia Cathedral is now open for visitors. It is used for organ and chamber music concerts. The cathedral is a branch of the Polatsk National History and Culture Reserve.

Twee postzegels uit de bloemenserie van 2008:
Links de Paeonia lactiflora, pioenroos. Er zijn tientallen soorten van het geslacht Paeonia. Zo zijn er enkel- en gevuldbloemige soorten, struikpioenen en kruidachtige pioenen. Komt oorspronkelijk uit China en Japan. De lactiflora behoort tot de kruidachtigen. Pioenrozen houden van goede vochthoudende grond, het liefst op een standplaats met enkele uren zon per dag. Met goede bemesting is er een rijke bloei in juni.
Rechts de Lilium hybrida, lelie. Van de lelies zijn er honderden soorten. Van de hybrides zijn er o.a. de Amerikaanse versie, de Aziatische versie en de Oosterse versie. De bloemen kunnen opstaand, hangend, schaalvormig, stervormig en trompetvormig zijn. Op de postzegel lijkt de hybride Oriental te zijn afgebeeld.