Postcrossing .......... brengt de wereld bij je thuis.
........... brengt de wereld bij je thuis.
Home » Azie » Taiwan

Taiwan

Taipei:  Skyscraper Taipei-101


Kaart ontvangen van Janelle

Hier een gezicht op de stad Taipei, de hoofdstad van Taiwan. Het meest in het oog springt de wolkenkrabber die de naam draagt van "Taipei-101".  De Taipei 101 is een wolkenkrabber in de Taiwanese hoofdstad Taipei. De toren werd op 31 december 2004 geopend. Met een hoogte van 508 meter (zonder antenne 449 meter) was het tot juli 2007 het hoogste gebouw ter wereld, waarna het in hoogte overtroffen werd door de in 2010 geopende Burj Khalifa (Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten).

Taipei 101, formerly known as the Taipei World Financial Center, is a landmark skyscraper located in Xinyi District, Taipei, Taiwan. The building ranked officially as the world's tallest from 2004 until the opening of the Burj Khalifa in Dubai in 2010. The tower has served as an icon of modern Taiwan ever since its opening.  Fireworks launched from Taipei 101 feature prominently in international New Year's Eve broadcasts.
Taipei 101 comprises 101 floors above ground and 5 floors underground. The building was architecturally created as a symbol of the evolution of technology and Asian tradition. The tower is designed to withstand typhoons and earthquakes. A multi-level shopping mall adjoins the tower houses to hundreds of fashionable stores, restaurants and clubs.


Taipei: Yangmingshan


Kaart ontvangen van Yang

The design of this postcard is based on the Floral Clock in Yangmingshan, National Park in the city limit of Taipei. The park is located on a dormant volcano with hot spring and beautiful mountain scenery. The card is a translation help for Taiwanese-English.

 

Every year the clock is presented with new flowers in magnificent colors.

The card has two ATM's (frama labels) from the flowers series with machine codes 113 and 114 (upper righthand corner).
Country identification is Republic of China (Taiwan).

see also my website on postage from Taiwan:   http://www.filavaria.nl/taiwan.htm 

Yehliu: "Geologische wonderen"


Kaart ontvangen van Paul Choong

Het meest noordelijke puntje van Taiwan is gevormd uit een heel speciaal geologisch gebied (het Miocene) en heeft wel iets van een maanlandschap. Door natuurlijke erosie zijn eigenaardige rotsformaties gevormd die nu het park Yehliu omvatten. Sommige van die formaties hebben namen gekregen.
Zo is op deze kaart het "Hoofd van de Koningin" (Queen's Head) afgebeeld. Het hoofd heeft heel veel weg van de Egyptische Koningin Nefertiti. Andere vormen in het park hebben namen als "The Fairy Shoe" (schoen van de fee), "The Bee Hive" (bijenkorf) en "The sea Candles" (zeekaarsen).

Op de postzegel links een "Bronsdrongo" (Dicrurus aeneus), een typische tropische zangvogel. Is een insecteneter en leeft meestal in open bossen. De meeste soorten zijn donker van kleur, soms met een metaalachtige glans, en ze hebben een gevorkte staart.
De andere postzegel toont de Calliandra emarginata, die behoort tot de mimosafamilie. De bloemen hebben opvallend lange meeldraden, waardoor ze op roze of rode borstels lijken.


Keelung: Haven


Kaart ontvangen van Chun-Ying

Keelung, of in het Taiwanees Jilóng, is een grote havenstad in het noorden van Taiwan. De stad ligt praktisch tegen de hoofdstad Taipei aan.
Van 1642 tot 1662 en van 1664 tot 1668 werd Jilóng bestuurd door de Nederlanders als onderdeel van Nederlands Formosa. De Nederlanders lieten er 3 forten, een school en een kerk bouwen. In de periode 1666-1668 werd de Nederlandse vesting diverse keren aangevallen door de Chinezen. Het lukte uiteindelijk niet de vesting te behouden en de Nederlanders verlieten Formosa.
Het noorden van Taiwan heeft een subtropisch klimaat met veel regen. Keelung wordt dan ook wel de "regenachtige haven" (Rain Port) genoemd.

Op de linker postzegel staat een oudere postzegel afgebeeld (postzegel-op-postzegel / stamp-on-stamp) met het portret van Zhu Xi (ongeveer 1130-1200 AD). Xi was een van de bekende filosofen van de Song Dynastie. Hij gaf ook les en adviseerde de keizer.
De rechter zegel toont een rat als symbool van het "Jaar van de Rat".
De onderste zegel toont een bloem, Lantana Camara, in het Nederlands de "verkleurbloem", een naam die de plant te danken heeft aan de kleurverschillen die ontstaan bij het verbloeien van de bloemschermen (geel-oranje-roze-wit). De kleuren trekken vooral veel bijen en vlinders aan.


Tunghai Universiteit:  "Luce Chapel"


Kaart ontvangen van Tina

Op het universiteitsterrein van Tunghai staat een bijzondere Christelijke kapel: de Luce Memorial Chapel. Deze kapel, gebouwd in 1962-1963, is genoemd naar Henry W.Luce, een Amerikaanse missionaris uit de tweede helft van de 19e eeuw.
De tent-achtige constructie van 19 meter hoog is gebouwd op een zeshoekig platvorm en geeft plaats aan ongeveer 500 kerkgangers. De hoofdconstructie is van versterkt beton en de buitenkant is bedekt met diamant-vormige geglazuurde tegels.

De postzegel is uit de bloemenserie van Taiwan. Hier is afgebeeld de "Tabebuia chrysantha". Dit is de trompetachtige bloem van een boom die overal in tropische landen voorkomt. Chrysantha betekent "Gouden bloem".


 

Tong-shan River of I-lan


Kaart ontvangen van Shih-Wen


Sinds 1995 worden op de Tung-Shan rivier roeiwedstrijden gehouden. In 2003 was er de internationale "regatta" met deelnmers van 25 scholen uit 12 verschillende landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, de USA, Canada, Duitsland, Australië, Nieuw-Zeeland, Nederland, Japan en Taiwan.

The rivers in Lan-Yang Plain gave birth to the unique Lan-Yang Culture. The events on the Tong-Shan River have successfully combined traditional, modern, local and the world trends, and have enriched the Lan-Yang Culture. In every September, after the I-Lan International Children's Folklore & Folkgame Festival, many local people anxiously await this big event. They not only cheer for the local teams, but also welcome friends from all over the world enthusiastically.

Linksboven een afbeelding van de Paphiopedilum sp., in het Nederlands "Venusschoentje" uit de orchideeën familie. Rechtboven een gebouw zonder omschrijving.
Links beneden weer een bloem: de Bauhimia variegata, bij ons "Liefdesboom" genoemd, ook een orchideënsoort. Deze plant komt oorspronkelijk uit India en China. Kan wel 4 meter hoog worden en bloeit van augustus en september. Is helaas niet winterhard.
De vogel ernaast is de Rostratula benghalensis, oftewel Goudsnip of Groter Geschilderde Watersnip. Dit is een waadvogel en wordt vooral gezien in de moerassen van Afrika, India en Zuid-oost-azië.
Op de postzegel rechts beneden staat een oudere postzegel afgebeeld (postzegel-op-postzegel / stamp-on-stamp) met het portret van Zhu Xi (ongeveer 1130-1200 AD). Xi was een van de bekende filosofen van de Song Dynastie. Hij gaf ook les en adviseerde de keizer.


 

A website on the stamps of Taiwan (in Dutch): http://www.filavaria.nl/taiwan.htm


 

Penghu County:  Basalt


Kaart ontvangen van Evette

The Penghu Islands are an archipelago off the western coast of Taiwan in the Taiwan Strait consisting of about 90 small islands.
Basalt columns sculpted by nature are a dominant part of the geological landscape on the Penghu Islands. The basalt has been formed from volcanic eruptions some 8 million years ago.
These spectacular formations of basalt have given the area its nickname as "Penghu's Yellowstone Park".

 

The "Asio otis" is a nomadic long-eared owl. These birds do not build a nest, but use the abandoned nests of other large birds. They choose their locations based on prey abundance (small mammals, mice, voles).
Murraya paniculata ("orange jasmin") is a tropical evergreen plant bearing small, white, scented flowers.
Calliandra emarginata is called "Dwarf Powder Puff". This plant originates from Mexico and South-America. The stunning red blooms like explosive fireworks. Dwarf honeybees and hover flies are regular visitors to capture their nectar.